Julkalender - Julens hjältar

Jul, Julkalendrar / Jul, Julblogg, Julkalender, jul365, julfeeling / Permalink / 0
Äntligen lite mer att se på Öppet Arkiv! Har passat på att kika på Julens hjältar som SVT sände 1999, det var den sista kalendern som jag i min barndom aktivt kikade på. 
 
Den handlar om ett gäng levande julgransprydnader som av misstag råkar hamna bland soporna i ett soprum, efter att de äntligen har fått komma ut ifrån förrådet inför julen. I soprummet försöker de finns sig tillrätta, med alla nya faror, samtidigt som de funderar på hur de ska ta sig hem till familjen. Gänget består av en fresig men välmenande och överbeskyddande julbock, en fåfäng julstjärna, en bullmammig julkula, en dystopisk pepparkaka och två små busiga garntomtar.  Mitt i alltihopa så möter de en karaktär som kallar sig Julhunden, trots att han inte ens vet vad julen är och egentligen är en maskot för fotbollslaget Hammarby. Trots viss friktion så genomför de projekt för att ta sig hem till familjen före julafton. 
 
Det här är en supermysig julkalender som verkligen har det där juliga, som jag många gånger tycker saknas. Bra skådespeleri, bra dekor och lite insmugen vuxenhumor. Verkligen att rekommendera för alla barn och för alla vuxna som inte har sett den men som ändå kan uppskatta en bra julkalender!  
 
Om inte annat är det lite kul att tänka på hur mycket Jerka Johansson säkerligen skulle ta till skämskudden om han tittar på sin insats som garntomte. Inte för att det är något fel på skådespelarinsatsen alls, det bara är en sådan roll.. 
Till top