The Grinch

Jul, Julfilmer / Permalink / 1
På uppkommen anledning så tänkte jag idag skriva lite om Grinchen. Ni som har besökt min blogg i en webläsare har kanske redan listat ut att jag gillar Grinchen i och med att min "slogan" för bloggen är: 
 
"Maybe Christmas", he though, "doesn't come from a store. Maybe Christmas, perhaps, means a little bit more"
 
Vill bara nämna att jag gärna ville ha en fin bild till mitt inlägg men hittade inga fria bilder på Grinchen, så vad gjorde jag? Jag plockade fram gamla skills och slängde ihop en liten rackare i Illustrator! Vänligen granska inte närgånget! 
 
Jag har tyvärr ännu inte gjort någon djupdykning i Dr. Suess värld och är enbart bekant med Grinchen genom just filmen, med Jim Carrey i huvudrollen. Jag har dock förstått att filmen följer ursprungssagan väl. Grinchen är en hårig grön, människoliknande, ensamvarg som lever på en klippa utanför den väldigt glada och juliga staden Whoville. Han stör sig nå oerhört på andra människors munterhet och lycka samt finner glädje i att förstöra. Han har sin hund Max med sig som side kick när han genomför sina upptåg. När Grinchens gräns för julglädje är nådd så bestämmer han sig för att helt enkelt stjäla julen,vilket han är övertygad om att man gör ifall man tar klapparna, maten och dekorationerna. Men ack vad han bedrar sig, julen handlar om så mycket mer, och i slutändan så förstår även han. 
 
Jag tycker att filmen är helt fantastisk! Den är oerhört snygg och genomtänkt in i minsta detalj, Ron Howard har gjort ett fantastiskt jobb! Jim Carrey kommer till sin fulla rätt i rollen, han får vara precis så dryg och märklig som bara han kan vara. Omgivningarna är supervackra, juliga och mysiga! Det ENDA minus jag kan komma på är när Cindy Lou Who, som är filmens protagonist, sjunger någon rackarns sorglig "vad är meningen med julen"-sång. Schyy, och in med Grinchen! 
 
Vad menade jag då i början med "på uppkommen anledning"? Jo, 9 November så kommer en ny, animerad, Grinchen. Trailer finns redan att bevittna och filmen ser ut att kunna bli riktigt bra! Denny Elfman ska göra musiken och bara det talar ju för filmen! 
 
Okej, långdraget! Sammanfattningsvis: kolla på Grinchen! 
 
 
 
#1 - - Ulrika:

Hej där!
Men det är väl inte bara grinchen som inte förstått att julen inte bara handlar om klappar och konsumtion? Tycker att det framförallt är invånarna i Whoville som är konsumtionsslavar, och att det är vad dr Seuss egentligen pekar på? Lite av en kritisk granskning av vårt konsumtionssamhälle, där det ibland tenderar att bara handla om konsumtion och shopping. Så har jag tolkat det. Grinchen är ju lite konsumtionsfientlig eftersom han sitter i berget dit soporna går och ser slöseriet och vansinnet.

Dr seuss är fö en spännande barnboksförfattare!

Svar: Hej! Vad kul att du läser min blogg och tar dig tid att kommentera. Absolut är det som du säger och det är ju det Cindy försöker uppmärksamma, även om invånarnas insikt kommer innan Grinchens. Men jag försöker hålla inläggen korta, koncisa och lättsamma så jag ger mig inte in i analyser. Skulle jag börja analysera filmerna skulle jag inte kunna recensera alla dessa julfilmer utan att bli galen. Jag stänger helt enkelt av vänster hjärnhalva och myser istället! =)
julfeeling.blogg.se

Till top