Julfilm - Nightmare before christmas

Jul, Julfilmer / Jul, Julfilm / Permalink / 0
Först vill jag meddela att jag igår, när vi städade förrådet, hittade en hel låda med julpysselgrejer! Hurra! Snart blir det mer pyssel på bloggen! Men idag blir det filmrecension och inte av vad som helst, utan ett mästerverk av den bäste:
 
Nightmare before christmas (Tim Burton - 1993)
Filmen är en mörk stop-motion film baserad på en dikt som Tim skrivit. Den handlar om Jack Skellington som är "the pumpkin king" i Halloween Town, vilket är precis en sådan plats som det låter som att det är.  Han är trött på att fira Halloween på samma sätt var eviga år. Men en dag hamnar han i Christmas town och blir väldigt inspirerad, om än något konfunderad. Han bestämmer sig för att införa den märkliga högtiden i Halloween town, men missförstånden är många, bisarra och lustiga. Det är inte så lätt att få fladdermöss, spöken och troll att fira en färgglad och mysig jul!
 
Jack blir lite väl ivrig och bestämmer sig för att det är orättvist att Christmas Town är ensamma om att fira jul och bestämmer sig därför att Halloween town ska ta över julen helt det här året. Bland annat så bestämmer han att han ska vara tomten i år och att de ska kidnappa jultomten, eller Sandy Claws. Tyvärr förs tomten istället till den onda, spelberoende, Oogie Boogie som hittar på en lek där tomtens liv sätts på spel. 
 
Till detta så har vi självklart även ett kärlektselement, i den vackra men miserabla trasdockan Sally. Hon inser tidigt att Jack är fel ute och försöker stoppa honom, men hamnar sedan i klorna på Oogie Boogie när hon försöker rädda tomten så att han ska kunna stoppa Jack. Sen går saker lite mer åt skogen innan det blir bra, men det får ni se själva!
 
Jag gissar att det här är en film som man antingen älskar eller avskyr och inte förstår alls. Jag tycker att den är fantastisk i både handling, utförande och musiken. Bör kanske förvarna om att filmen innehåller väldigt mycket musik och Danny Elfman har gjort ett fantastiskt jobb, som alltid! 
 
Filmen får väl sägas ha magi, den har snö och pynt och kärlek... men den är långt ifrån mysig. Ändå är det en äkta julklassiker som ger en go känsla... Rekommenderas!
 
"Forgive me, Mr. Claus. I'm afraid I've made a terrible mess of your holiday."
 
Till top