Filmrecension - Svenskt

Jul, Julfilmer / Permalink / 0
Jag klarar inte av att kolla på svenska filmproduktioner, de har säkert blivit bättre de senaste åren men det gåår inte. Behövs mer skämskudde än vad som existerar i universum. MEN denna film är genial:
 
Tomten är far till alla barnen (2000)
Sara lever tillsammans med Janne men har varit gift tre gånger tidigare. På julafton bjuder hon in alla före detta män med sina respektive och deras barn. Det blir ett julfirande där känslor kommer upp till ytan och hemligheter avslöjas. Det är sprit, bastubad, tomteslagsmål och grannfejder. Allt på en och samma julafton.
 
Praktiskt nog så går denna rulle på julafton, så man har många gånger småslumrat till denna i den matkoma som är ofta förekommande på julafton.  Filmen har samlat ett urval av våra bästa skådisar, har bra manus och ett inte allt för pinsamt skådespeleri. Ingrediensmässigt så har vi även snö, pynt och, kanske lite för välspridd, kärlek. Magin uteblir, förutom att dialogen ibland är magisk och har gett upphov till några klassiska citat: 
 
"Men Dö, tomtedjävel!"
 
”Det är väl klart att det är den där kåte fan. Han skulle tända på en daggmask om den hade bröst.” 
 
"Thomas kan inte hålla käften, Anne är full, Åke är kåt, Sara är galen i att bli befruktad, Janne krockar bilar, Rickard går i terapi, Erik är plötsligt bög och Pauline bara gråter, behöver jag fortsätta?"
 
"Jag behöver en grogg"! - Ekborg 1
"Vad är det för fel på den du har?"- Ekborg 2
"Den är slut!" - Ekborg 1
 
Säga vad man vill om Dan Ekborg men sjunga och skådespela, det kan han! Det kan de båda! 
Den är helt klart värd en genomtittning,  om man lyckats missa den!
Och avrundar man sin julafton med denna film så kommer man se tillbaka på sin egen dag som rätt lyckad och stillsam ändå...  
Till top