Jul i Kapernaum

Jul, Julkalendrar / Jul, Julblogg, Julkalender, julfeeling / Permalink / 0
När jag var sjuk passade jag på att kolla på ytterligare en gammal julkalender, som jag minns som mysig men som även lämnade en isande skräck hos mig. En skräck som hängde kvar i månader, om inte år, skräcken att ett par långa gröna naglar skulle knacka på mitt sovrumsfönster....
 
Jul i Kapernaum (1995)
Kalendern är en fantasymusikal som utspelar sig i en fiktiv och märklig stad som heter Kapernaum. I denna märkliga stad finns ett antal lika märkliga karaktärer. Vi får oftast träffa dem när de umgås i Tittutgränd. Där finns den föräldralösa flickan Amanda, den uberförvirrade Krampus, den arga schackspelande Innocentia, den snåle pantbanksägaren Assar Skoog, den söta julpyntande Rosa samt den historieberättande Klopstock. 
 
När vi tittar in hos gänget så börjar det nalkas jul, men vintern verkar långt bort och faktum är att det är varmare än aldrig förr. Vad märkligt! Dagarna går, somliga vanliga och somliga kusliga.  Amanda hittar ett hemligt gömställe och Klopstock berättar sägner om staden, bland annat så ska staden vara anlagd ovanpå en stor stjärna och det finns myter om en riddare. Vissa dagar skälver jorden och en dag dyker den ridande pojken Viktor upp..
 
Det blir en jul som invånarna i Kapernaum sent ska glömma! 
 
Den här julkalendern är faktiskt jättebra, både då och nu! Den är snygg, spännande, mysig, sjyst dialog och den bjuder på, för genren, bra skådespeleri. Harryson är med även i denna kalender och vi ser också Lena-Pia Bernhardsson, som var lika gammal då som hon är nu konstigt nog. Enda negativa med kalendern är det infernaliska sjungande! Alla låtar är absolut inte dåliga men i allmänhet: Schyyy!
 
Sen så är introt helt fantastiskt! Låten är underbar och introt påminner överlag om någon serie i stil med The Bold and the beautiful eller Dallas. Väldigt ovanligt för en julkalender, men det passar ju bra eftersom hela julkalendern är väldigt ovanlig. 
 
Sen var det det där med de gröna naglarna... 
 
 
Till top